Sagsnummer: | 152/2014 |
Dato: | 11-02-2015 |
Ankenævn: | Kari Sørensen, Jesper Claus Christensen, Hans Daugaard, Morten Bruun Pedersen, Astrid Thomas |
Klageemne: | Netbank - værdipapirer Værdipapirer - øvrige spørgsmål |
Ledetekst: | Indsigelse om fejlregistrering af værdipapirbeholdning i forbindelse med emission og krav om erstatning for kurstab. |
Indklagede: | Nordnet Bank AB |
Øvrige oplysninger: | |
Senere dom: | |
Pengeinstitutter |
Indledning
Denne sag vedrører klagerens indsigelse om fejlregistrering af hans værdipapirbeholdning i forbindelse med en emission og krav om erstatning for kurstab som følge af, at handel via netbank med hele hans værdipapirbeholdning ikke var mulig.
Sagens omstændigheder
Klageren var kunde i Nordnet Bank, der er en dansk filial af Nordnet Bank AB. Han havde blandt andet en konto og et værdipapirdepot i banken.
Selskabet Pilum AB gennemførte i januar/primo februar 2014 en aktieemission ved at udbyde tegning af units (BTU). En unit svarede til to nyemitterede aktier og en tegningsoption. Efter tegningsperiodens udløb blev tegnede og betalte units omregistreret til nye aktier i Serie B og tegningsoptioner i serie TO:2.
Af side 18 i prospektet for aktieemissionen i Pilum AB fremgår blandt andet:
”…
Leverans av aktier och teckningsoptioner
BTU kommmer att erstättas av aktier så snart nyemissionen har registrerats av Bolagsverket. Efter denna registrering kommer BTU at bokas ur från respektiva VP-konto och erstättas av aktier utan särskild avisering. Sådan ombokning beräknas ske i mitten af februari 2014. De nyemitterade aktierna och teckningsoptionerna kommer att tas upp til handel på NASDAQ OMX First North Premier i samband med att nyemissionen registreras av Bolagsverket.
…”
I forbindelse med emissionen købte klageren units via banken, og efter emissionen var afsluttet, købte han yderligere units, således at han havde en beholdning på i alt 900.000 units, da handlen med units stoppede. Disse units blev registreret i hans depot i banken.
Banken har oplyst, at det svenske Bolagsverket (svarende til Erhvervsstyrelsen i Danmark) registrerede forhøjelsen af aktiekapitalen den 24. februar 2014, og at handlen med units stoppede den 27. februar 2014.
Banken har endvidere oplyst, at den ikke havde indflydelse på hverken, hvornår handel med units blev stoppet, eller hvornår tegnede og betalte units blev erstattet af aktier og tegningsoptioner. Banken havde derfor heller ikke orienteret sine kunder om, hvornår det var muligt at handle med de nyemitterede aktier i Pilum AB.
Units i Pilum AB blev konverteret til aktier og tegningsoptioner i løbet af natten til den 3. marts 2014 til levering den 6. marts 2014.
Om morgenen den 3. marts 2014 begyndte banken at omregistrere units til aktier i kundernes depoter.
Banken har oplyst, at nyemitterede aktier tidligst kunne handles den 3. marts 2014 kl. 9.00.
Banken har endvidere oplyst, at en generel teknisk fejl i banken medførte, at alle bankens kunder, som havde deltaget i emissionen i Pilum AB, om morgenen den 3. marts 2014 i deres depoter alene fik registreret halvdelen af det antal aktier, som de var berettiget til at få konverteret deres units til, og at de i perioden fra kl. 9.00 til kl. 9.36 alene kunne handle denne aktiebeholdning via netbank/bankens elektroniske handelssystem.
Klageren har oplyst, at han om morgenen den 3. marts 2014 opdagede, at banken havde lavet en fejl, idet den fejlagtigt havde ombyttet én unit i Pilum AB med én aktie i Pilum AB.
Han ringede til banken den 3. marts 2014 kl. 8.44 og bad dem rette fejlen, idet han ønskede at sælge alle sine aktier i åbningsauktionen kl. 9.00.
Banken fik først rettet fejlen på hans depot kl. 9.36, hvorefter han via netbank/bankens elektroniske handelssystem solgte alle sine 1.800.000 stk. aktier for 0,18 svenske kroner (SEK) pr. stk. Aktierne kunne have været solgt for 0,19 SEK pr. stk.
Af bankens Almindelige betingelser for depot-/kontoaftale hos Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (2014:1) fremgår blandt andet:
”…
G.10 BEGRÆNSNING AF SELSKABETS ANSVAR
I tillæg til de begrænsninger af Selskabets ansvar, som angives andre steder i disse Almindelige betingelser, gælder følgende begrænsninger af Selskabets ansvar. Modsvarende ansvarsbegrænsninger er også gældende for den til enhver tid aktuelle leverandør af kursinformation til Selskabet, samt andre leverandører af information til Selskabet.
a) Særligt vedrørende de elektroniske tjenester
Kunden er bekendt med, at der kan opstå driftsafbrydelse eller andre fejl eller forstyrrelser i Kundens, Selskabets eller en andens datasystem (hard- eller software), tele- eller el-system, som benyttes i forbindelse med handel, ordreafgivelse og andre ydelser omfattet af denne aftale, samt at sådanne fejl eller forstyrrelser f.eks. kan medføre,
- at Kunden ikke kan afgive elektroniske ordrer,
- at Kundens elektroniske ordrer kommer frem til Selskabet forsinket, og /eller at udførelsen af ordrer forsinkes,
- at Kundens elektroniske ordrer ikke i øvrigt effektueres som forudsat eller tilsigtet, eller
- at information (f.eks. information om ordrestatus, depot-/kontoinformation og kursinformation), som Selskabet stiller til rådighed elektronisk, ikke er tilgængelig for Kunden eller er fejlagtig eller mangelfuld.
Hvis der foreligger sådanne fejl eller forstyrrelser, har Selskabet i almindelighed mulighed for at tage imod telefoniske ordrer. Telefoniske ordrer kan kun afgives inden for bestemte tidsrum som nærmere angivet på Selskabets hjemmeside. Skulle fejl eller forstyrrelse medføre, at elektroniske ordrer ikke kan afgives, og et stort antal kunder samtidig forsøger at afgive telefoniske ordrer, kan muligheden for at afgive telefoniske ordrer i praksis være stærkt begrænset.
Hvis Selskabet har udvist normal agtsomhed, er Selskabet ikke ansvarlig for tab, som Kunden eller en anden påføres som følge af fejl eller forstyrrelser i de elektroniske tjenester (ikke begrænset til ovenfor nævnte eksempler) eller i andre tjenester f.eks. pr. telefon.
Hvis Selskabet har udvist normal agtsomhed, er Selskabet heller ikke ansvarlig for tab, som kunden påføres, på grund af eventuelle fejl eller mangler i kursinformation, nyhedsmateriale, analysemateriale, oplysninger vedrørende Kundens depot og/eller andre tillægstjenester.
Selskabet er ikke ansvarlig for indirekte tab (f.eks. udeblevet profit, indkomst eller tab af data), hvis ikke det indirekte tab årsages af Selskabets grove uagtsomhed.
Hvis Kunden konstaterer fejl eller forstyrrelse, er Kunden forpligtet til omgående at påtale dette overfor Selskabet. Hvis dette ikke sker, mister Kunden retten til at kræve erstatning, til at hæve ordren samt til at gøre nogen anden sanktion, som er baseret på fejlen eller forstyrrelsen, gældende.
…”
Parternes påstande
Den 6. juni 2014 har klageren indbragt sagen for Ankenævnet med påstand om, at Nordnet Bank AB skal betale en erstatning på 18.000 SEK.
Nordnet Bank AB har nedlagt påstand om frifindelse.
Parternes argumenter
Klageren har anført, at banken har handlet groft uagtsomt og dermed ansvarspådragende ved at ombytte Pilum units til et forkert antal aktier.
Selv om han ringede til banken den 3. marts 2014 kl. 8.44 og bad dem rette fejlen, idet han ønskede at sælge aktierne i åbningsauktionen kl. 9.00, blev fejlen først rettet kl. 9.36.
På grund af bankens fejl kunne han første sælge aktierne efter kl. 9.36. Han kunne have solgt til 0,19 SEK i åbningsauktionen, men solgte til 0,18 SEK kl. 9.36. Han har derved lidt et tab på 18.000 SEK.
Nordnet Bank AB har anført, at banken ikke har handlet ansvarspådragende, idet den ikke garanterede klageren og ikke kunne garantere, at aktierne i Pilum AB kunne handles på den første mulige handelsdag, den 3. marts 2014 kl. 9.00, da børsen åbnede.
Units i Pilum AB blev konverteret til aktier og tegningsretter i løbet af natten til den 3. marts 2014 til levering den 6. marts 2014. Banken tilstræbte som en service for kunderne, at aktierne kunne handles på den første mulige handelsdag, men banken var ikke – hverken i henhold til aftaleforpligtelser eller i henhold til branchestandard - forpligtet til at tillade handel med aktierne, forinden de rent faktisk var blevet leveret.
Det følger af bankens Almindelige betingelser punkt G.10 samt Almindelige vilkår for handel med finansielle instrumenter, afsnittet ”Begrænsning af Instituttets ansvar”, at banken ikke er erstatningsansvarlig i en situation som den foreliggende, hvor det på grund af en teknisk fejl i banken ikke var muligt at anvende netbank/det elektroniske handelssystem. Banken kan ikke anses for at have handlet groft uagtsomt, og der er derfor ikke mulighed for at få erstatning for en udebleven gevinst.
Klageren havde mulighed for at sælge 900.000 stk. aktier via netbank i åbningsauktionen, men valgte at vente med at sælge alle sine 1.800.000 stk. aktier til efter kl. 9.36. Han havde i øvrigt mulighed at afgive en telefonisk salgsordre kl. 9.00 den 3. marts 2014.
Ankenævnets bemærkninger
I forbindelse med en emission i Pilum AB tegnede klageren units (BTU) via Nordnet Bank AB, og efter emissionen købte han yderligere units, således at han havde i alt 900.000 units, da handlen med units stoppede den 27. februar 2014. En unit svarede til to nyemitterede aktier og en tegningsoption.
Units i Pilum AB blev konverteret til aktier og tegningsoptioner natten til den 3. marts 2014 til levering den 6. marts 2014.
Ankenævnet lægger i overensstemmelse med bankens oplysninger til grund, at det skyldtes en generel teknisk fejl i banken, at alle bankens kunder, som havde deltaget i emissionen i Pilum AB, om morgenen den 3. marts 2014 i deres depoter alene fik registreret halvdelen af det antal aktier, som de var berettiget til at få konverteret deres units til, og at de i perioden fra kl. 9.00 til kl. 9.36 alene kunne handle denne aktiebeholdning via netbank/bankens elektroniske handelssystem.
Da aktierne rent faktisk først blev leveret den 6. marts 2014, finder Ankenævnet ikke, at klageren kunne forvente at få mulighed for at handle aktierne allerede den 3. marts 2014. Der er ikke grundlag for at fastslå, at banken handlede ansvarspådragende i forbindelse med fejlen eller, at banken på anden måde har pådraget sig et ansvar overfor klageren.
På denne baggrund finder Ankenævnet ikke, at banken er erstatningsansvarlig for klagerens tab.
Ankenævnets afgørelse
Klageren får ikke medhold i klagen.