Sagsnummer: | 57/2025 |
Dato: | 27-05-2025 |
Ankenævn: | Helle Korsgaard Lund-Andersen, Signe Vejen Hansen, Janni Visted Hansen, Tina Thygesen og Jørgen Lanng. |
Klageemne: | Værdipapirer - skatteforhold |
Ledetekst: | Krav om ophævelse af suspension af handel med investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa under afvikling med virkning fra skatteåret 2022 og krav om, at indberetning til skattemyndighederne for skatteåret 2022 berigtiges |
Indklagede: | Danske Bank |
Øvrige oplysninger: | |
Senere dom: | |
Pengeinstitutter |
Indledning
Sagen vedrører krav om ophævelse af suspension af handel med investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa under afvikling med virkning fra skatteåret 2022 og krav om, at indberetning til skattemyndighederne for skatteåret 2022 berigtiges.
Sagens omstændigheder
Klageren var kunde i Danske Bank, hvor han havde et værdipapirdepot -029, hvori han ved udgangen af 2022 havde 539 stk. investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa under Investeringsforeningen Danske Invest (afdelingen Danske Invest Østeuropa).
Af dagsordenen til den ordinære generalforsamling den 28. april 2022 i Investeringsforeningen Danske Invest m.fl. fremgik blandt andet:
”5.4. § 4
Forenklet afvikling af afdeling Østeuropa KL
Forslaget fremsættes af bestyrelsen og skyldes de internationale sanktioner mod Rusland, eksklusion af russiske statsejede virksomheder samt et russisk aktiemarked, som er lukket for udenlandske investorer.
Som konsekvens har afdelingen været suspenderet fra handel på Nasdaq Copenhagen A/S siden den 25. februar 2022, og tidsperspektivet for suspensionen er usikker. Afdelingens realiserbare aktier, dvs. aktier der ikke er ramt af sanktioner, handelsstop m.v., vil blive frasolgt i det omfang, det er muligt i forhold til vores forpligtelser og vores mulighed for at handle på markedet.
Usikkerhedsmomenterne og vores forpligtigelser i forhold til vores politik for ansvarlige investeringer betyder, at vi ikke forventer at kunne levere den ønskede værdiskabelse i afdelingen fremadrettet. En passende spredning af investeringer vil være svær at opnå pga. afdelingens formue og de mange eksklusioner og sanktioner rettet mod russiske virksomheder. Vi mener ligeledes ikke, at der er en investorinteresse for at opretholde afdelingen som Østeuropa ex. Rusland. En lignende afdeling har tidligere eksistereret i Danske Invest uden at opnå en levedygtig formue.
For at imødekomme de investorer der af holdningsmæssige, likviditetsmæssige, skattemæssige eller andre årsager ønsker, at sælge deres positioner i afdelingen inden afviklingen er tilendebragt, vil vi søge at åbne afdelingen for indløsning i en periode efter en afnotering på Nasdaq Copenhagen (såfremt generalforsamlingen godkender dette dagsordenspunkt).
Såfremt der er aktier i afdelingen, der ikke er realiserbare, værdiansættes de til nul i indløsningsperioden forud for den endelige afvikling af afdelingen. Dette sker for at balancere hensynene til investorer, der vil sælge og investorer, der vil forblive i afdelingen. De investorer, der ønsker at indløse, får dermed ikke glæde af en eventuel senere realiseret værdi af de pågældende aktier.
Når muligheden for indløsning ophører, vil de tilbageværende investorer i første omgang få udbetalt værdien af de realiserede aktier. De resterende aktier vil forsøges afhændet, og såfremt det lykkes, vil der ske udbetaling i takt med, at væsentlige dele af beholdningen realiseres frem mod den endelige afvikling. Afviklingen forventes at blive langvarig, og der kan forekomme en tidsmæssig forskydning af skattepligt på udbetalingerne og fradragsret på evt. tab.
Planen for afvikling af afdelingen skal forelægges Finanstilsynets til godkendelse. Første udbetaling af afdelingens formue til investorerne forventes at kunne ske i andet halvår af 2022.
Frem til den endelige afvikling tilføjes ”under afvikling” til afdelingens navn i vedtægterne, således at afdelingens navn f[r]emover bliver ”Østeuropa KL – under afvikling”.
Danske Invest har oplyst, at det på generalforsamlingen den 28. april 2022 efter indstilling fra bestyrelsen blev besluttet af afvikle afdelingen Danske Invest Østeuropa, når det var muligt.
Det blev også på generalforsamlingen besluttet at undersøge, om der var mulighed for, at afdelingen Danske Invest Østeuropa kunne åbnes for indløsning i en periode, så investorer af skattemæssige eller af andre årsager kunne sælge deres andele i afdelingen inden den endelige afvikling. I henhold til Finanstilsynets praksis suspenderes der sædvanligvis for handel i en afdeling, når Finanstilsynets tilladelse til afvikling foreligger.
Danske Invest søgte derfor på vegne af Investeringsforeningen Danske Invest en løsning hos Finanstilsynet, der ville give mulighed for indløsninger i afdelingen Danske Invest Østeuropa.
Af Finanstilsynets brev af 11. oktober 2022 til Danske Invest fremgik blandt andet:
”Tilladelse til forenklet afvikling af afdeling Østeuropa KL i Investeringsforeningen Danske Invest
Ved ansøgning af 6. maj 2022 har Danske Invest Management A/S (DIMA) på vegne af Investeringsforeningen Danske Invest, [FT-nr. …] anmodet Finanstilsynet om godkendelse af vedtægtsændringer samt tilladelse til forenklet afvikling af afdeling Østeuropa KL i henhold til § 115 i lov om investeringsforeninger m.v. (LIF).
…
Tilladelse til forenklet afvikling
Finanstilsynet giver tilladelse til, at Investeringsforeningen Danske Invest afvikler afdeling Østeuropa KL, [FT-nr. …], i henhold til § 115, stk. 1, i LIF. Investeringsforeningen Danske Invest kan herefter påbegynde afviklingen af den nævnte afdeling, jf. § 115, stk. 3, i LIF.
Når afviklingen er gennemført, skal følgende indsendes til Finanstilsynet:
Herefter kan Finanstilsynet i medfør af LIF § 115, stk. 4, endeligt godkende afviklingen.
Finanstilsynet skal anmode om at eftersendelse af ovenstående dokumenter, for videre behandling, skal ske med angivelse af [sagsnr. …].
Finanstilsynet gør bestyrelsen og direktionen for Investeringsforeningen Danske Invest opmærksom på, at tilladelse til forenklet afvikling gives på vilkår, at ikke nogen investor får mulighed for indløsning efter at tilladelse er givet, men alene kan modtage á conto udlodning på lige vilkår og samtidig med afdelingens øvrige investorer.”
Danske Invest har oplyst, at Finanstilsynets godkendelse ikke gav mulighed for andre løsninger, og at afdelingen Danske Invest Østeuropa derfor først endelig afvikles, når handel med de tilbageværende investeringer i afdelingen kan genoptages. Dette er ikke muligt på nuværende tidspunkt som følge af de sanktionspakker, som EU har vedtaget siden begyndelsen af Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022. Hovedparten af afdelingen Danske Invest Østeuropas aktier kan derfor ikke sælges, og at det er fortsat uvist, hvornår fonden er helt afviklet. Udbetalingen af fondens midler vil således ske over en eller flere omgange i takt med, at aktierne frasælges i afdelingen.
Klageren har oplyst, at Danske Invest og Danske Bank i 2022 på hans beholdning af 539 stk. investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa i februar og i november har opgjort aktieindtægter på henholdsvis 7.546 kr. og 54.978 kr., i alt 62.524 kr. med 27 % i aktieskat, som er blevet indbetalt til Skat med 16.881,48 kr. Dette er sket, uden at der er taget hensyn til det i 2022 registrerede tab på investeringsbeviserne på 95.635,58 kr. i forhold til købsværdien.
Klageren har klaget til både Danske Invest og Danske Bank over den manglende hensyntagen til aktietabet ved indberetningen til Skat i 2022. I en e-mail af 26. november 2024 til Danske Invest anførte klageren blandt andet:
”Jeg skal hermed opsummere min klage over DI manglende indrapportering af mine aktietab i forbindelse med jeres suspendering og afvikling af DI Østeuropa (DK0010257914). Status for Danske Invests Afvikling af DI Østeuropa (DK0010257914), påbegyndt i feb. 2022. I fortsættelse af tidligere korrespondance, må jeg udtrykke min fortsatte utilfredshed med Danske Invests langsommelige håndtering af afviklingen af DI Østeuropa, som blev påbegyndt med suspenderingen af handel i februar 2022.
Jeg har noteret mig, at selvom DI allerede i 2022 har registeret og meddelt mig et tab på mine investeringsbeviser i DK Østeuropa på DKK 95.676,38, så har I stadig ikke, nu mere end 2 år senere, foretaget den nødvendige indberetning til skattevæsenet for at tabet kan blive modregnet i min og min hustrus aktieindtægter.
Jeg skal derfor meget kraftigt henstille, at Danske Invest for at undgå yderligere tab foretager den manglende og nødvendige indberetning inden udgangen af skatteåret 2024.
Som tidligere meddelt, har dette allerede medført betydelige tab såvel ved skatteberegningen som for beregning af folkepension til mig og min hustru. Jeg har registreret, at I ikke vil føle jer ansvarlig for disse tab; men må fastholde, at det føles som en meget dårlig kundeservice og bidrager et dårligt omdømme for Danske Bank og deres datterselskaber.
I håbet om en hurtig og positiv action fra Danske Invests/Danske Banks side fra en mangeårig kunde i Danske Bank.”
Ved en e-mail af 28. november 2024 til klageren svarede Danske Invest blandt andet:
”Vi er opmærksomme på, at afviklingen af Investeringsforeningen Danske Invest afdeling Østeuropa stiller nogle investorer i en uheldig skattemæssig situation, som du også oplever. Finanstilsynets tilladelse giver dog ikke mulighed for andre løsninger, ligesom det ikke er muligt at ændre indberetningen til skattemyndighederne, da det vil være i strid med reglerne for beskatning af investeringer. Vi kan derfor ikke foretage den ønskede indberetning.
Afviklingen af afdelingen kan først gennemføres, når det igen bliver muligt at handle de investeringer, der fortsat er i afdelingen. Det er ikke muligt nu pga. de sanktioner, der er indført for handel af investeringer med tilknytning til Rusland.”
Parternes påstande
Den 1. februar 2025 har klageren indbragt sagen for Ankenævnet med påstand om, at Danske Bank og Danske Invest skal ophæve suspensionen af handel med investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa under afvikling med virkning fra skatteåret 2022 eller subsidiært hurtigst muligt og med tilbagevirkende kraft. Endvidere skal Danske Bank A/S og Danske Invest sørge for at indberetning til skattemyndighederne for skatteåret 2022 korrigeres.
Danske Invest har nedlagt påstand om frifindelse.
Danske Bank har nedlagt påstand om frifindelse.
Parternes argumenter
Klageren har anført, at ifølge en beholdningsrapport pr. 31. december 2024 fra Danske Bank viser hans aktiebeholdning stadig ”Ureal. G/T” på -95.635,58 kr. Ifølge beholdningsrapporten fra Danske Bank er værdien af hans 539 stk. investeringsbeviser pr. 31. december 2024 blevet registreret til kurs 1,258 hvilket har medført et tab på 95.635,58 kr. i forhold til købsværdien.
Da begge disse forhold vedrører hans indtægts-/formueforhold i 2022, må det være ret og rimeligt, at de også bliver skattemæssigt behandlet i skatteåret 2022, dvs. med et tab på aktier på 33.381,58 kr. i stedet for med den registrerede aktieindkomst på 62.524 kr.
På grund af Skats rapportering til Udbetaling Danmark har den manglende registrering af det i 2022 registrerede tab på investeringsbeviserne endvidere medført en reduktion i både hans og hans ægtefælles folkepension.
Den manglende hensyntagen til aktietabet ved indberetningen til Skat i 2022 har således allerede medført betydelige tab såvel ved skatteberegningen som ved beregning af folkepension til ham og hans ægtefælle.
Danske Invest har anført, at afviklingen af afdelingen Danske Invest Østeuropa er håndteret i overensstemmelse med generalforsamlingens godkendelse, reglerne i lov om investeringsforeninger m.v. samt Finanstilsynets betingelser og anvisninger.
Danske Invest er forpligtet til at følge Finanstilsynets afgørelse og kan derfor ikke afvikle afdelingen Danske Invest Østeuropa i overensstemmelse med klagerens påstand, herunder ophæve suspensionen.
Indberetning af investeringer sker automatisk via systemer fra den bank, der har en investors depot, til Skattestyrelsen. Indberetningerne baseres på typen af investering og værdien af investeringerne. Indberetningerne af klagerens investeringer til skattemyndighederne er sket i overensstemmelse med reglerne for beskatning af investeringer, og en korrektion heraf er ikke mulig.
Danske Bank har anført, at banken alene fungerer som distributør af den pågældende fond og betragter sig derfor ikke som part i det forhold, der omhandler suspension af handel med afdelingen Danske Invest Østeuropa, herunder klagerens påstand om ophævelse af suspensionen. Banken henviser til Danske Invests svar til Ankenævnet vedrørende suspensionen.
Indberetningerne af klagerens investeringer til skattemyndighederne er sket i overensstemmelse med reglerne for beskatning af investeringer, og en korrektion heraf er ikke mulig.
Ankenævnets bemærkninger
Klageren var kunde i Danske Bank, hvor han havde et værdipapirdepot -029, hvori han ved udgangen af 2022 havde 539 stk. investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa under Investeringsforeningen Danske Invest (afdelingen Danske Invest Østeuropa).
Som følge af de internationale sanktioner mod Rusland, eksklusion af russiske statsvirksomheder samt et russisk aktiemarked, der var lukket for udenlandske investorer, blev handel med investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa suspenderet fra den 25. februar 2022. Danske Invest har oplyst, at det på generalforsamlingen den 28. april 2022 efter indstilling fra bestyrelsen blev besluttet at afnotere investeringsbeviserne i afdelingen Danske Invest Østeuropa på Nasdaq Copenhagen og afvikle afdelingen, når det var muligt.
Det blev også på generalforsamlingen besluttet at undersøge, om der var mulighed for, at afdelingen Danske Invest Østeuropa kunne åbnes for indløsning i en periode, så investorer af skattemæssige eller af andre årsager kunne sælge deres andele i afdelingen inden den endelige afvikling. I henhold til Finanstilsynets praksis suspenderes der sædvanligvis for handel i en afdeling, når Finanstilsynets tilladelse til afvikling foreligger.
Danske Invest Management søgte derfor på vegne af Investeringsforeningen Danske Invest en løsning hos Finanstilsynet, der ville give mulighed for indløsninger i afdelingen Danske Invest Østeuropa.
Ved et brev af 11. oktober 2022 til Investeringsforeningen Danske Invest gav Finanstilsynet tilladelse til, at Investeringsforeningen Danske Invest afviklede afdelingen Danske Invest Østeuropa i henhold til lov om investeringsforeninger § 115. Af brevet fremgik blandt andet: ”Finanstilsynet gør bestyrelsen og direktionen for Investeringsforeningen Danske Invest opmærksom på, at tilladelse til forenklet afvikling gives på vilkår, at ikke nogen investor får mulighed for indløsning efter at tilladelse er givet, men alene kan modtage á conto udlodning på lige vilkår og samtidig med afdelingens øvrige investorer.”
Klageren har oplyst, at Danske Invest/Danske Bank i 2022 på hans beholdning af 539 stk. investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa i februar og i november har opgjort aktieindtægter på i alt 62.524 kr. med 27 % i aktieskat, som er blevet indbetalt til Skat med 16.881,48 kr. Dette er sket, uden at der er taget hensyn til det i 2022 registrerede tab på investeringsbeviserne på 95.635,58 kr. i forhold til købsværdien.
Vedrørende Danske Invest
Ankenævnet finder, at Danske Invest har håndteret afviklingen af afdelingen Danske Invest Østeuropa i overensstemmelse med generalforsamlingens godkendelse, bestemmelsen i lov om investeringsforeninger § 115 samt Finanstilsynets afgørelse af 11. oktober 2022. Ankenævnet finder som følge heraf ikke, at Danske Invest har mulighed for at ophæve suspension af handel med investeringsbeviser i afdelingen.
Ankenævnet finder heller ikke, at klageren har godtgjort, at Danske Invest har begået fejl eller forsømmelser i forbindelse med opgørelsen af værdien af klagerens investeringsbeviser til brug for indberetningen til Skat, herunder et ikke realiseret tab på 95.635,58 kr., og Ankenævnet kan som følge heraf ikke pålægge Danske Invest at ændre opgørelsen af klagerens investeringsbeviser for skatteåret 2022.
Klageren får herefter ikke medhold i klagen over Danske Invest.
Vedrørende Danske Bank:
Ankenævnet finder ikke, at den del af klagen, der vedrører suspension af handel med afdelingen Danske Invest Østeuropa, vedrører Danske Bank. Ifølge det oplyste har banken foretaget indberetning af klagerens investeringer til Skat på baggrund af opgørelsen af værdien af klagerens investeringsbeviser foretaget af Danske Invest.
Ankenævnet finder ikke, at klageren har godtgjort, at banken i forbindelse med indberetning til Skat af klagerens investeringer i investeringsbeviser i afdelingen Danske Invest Østeuropa under afvikling har begået fejl eller forsømmelser, og Ankenævnet kan som følge heraf ikke pålægge banken at ændre indberetningen til Skat for skatteåret 2022.
Klageren får herefter ikke medhold i klagen over Danske Bank.
Ankenævnets afgørelse
Klageren får ikke medhold i klagen over Danske Invest.
Klageren får ikke medhold i klagen over Danske Bank.