Indsigelse mod ændringer af certifikater foretaget af pengeinstitut som udsteder

Sagsnummer:249/2018
Dato:14-02-2019
Ankenævn:Henrik Waaben, Karin Sønderbæk, George Wenning, Morten Bruun Pedersen, Søren Geckler
Klageemne:Værdipapirer - øvrige spørgsmål
Afvisning - kundeforhold § 2, stk. 3
Ledetekst:Indsigelse mod ændringer af certifikater foretaget af pengeinstitut som udsteder
Indklagede:Nordea Danmark
Øvrige oplysninger:OF
Senere dom:
Pengeinstitutter

Indledning

Sagen vedrører indsigelse mod ændringer af certifikater foretaget af pengeinstitut som udsteder.

Sagens omstændigheder

Nordea Danmark har oplyst, at klageren er kunde i banken, hvor han blandt andet foretager investering, herunder i Bull & Bear certifikater uden rådgivning fra banken.

Nordea Danmark er udsteder af en række Bull & Bear certifikater, som alle er optaget til handel i Nasdaq, København.

Med virkning fra den 18. juni 2018 valgte banken at sætte et antal af de af banken udstedte Bull & Bear certifikater i en såkaldt ”buy back status”. Banken har oplyst, at buy back status er en funktion i Nasdaq, hvor udstedere har mulighed for at nedbringe mængden af cirkulerende certifikater ved, at salg af de pågældende certifikater kun kan ske til banken som market maker. Banken stiller som market maker efter iværksættelse af buy back løbende budpriser i henhold til Nasdaqs regler. Købsordrer fra andre end market maker bliver automatisk afvist i Nasdaq, og det er ikke muligt at indlægge limiterede salgsordrer på Nasdaq, der ligger over den aktuelle budpris. Salgsordrer over den aktuelle budpris bliver automatisk slettet af Nasdaq, mens salgsordrer, der er mindre end budprisen, vil blive handlet til den højere budpris.

Banken har anført, at den oplyste om ændringen på sin online handelsplatform, Nordea Investor, og på sin hjemmeside. I sagen er fremlagt uddrag af meddelelsen, hvoraf følgende fremgik:

Ӯndring i Bull & Bear certifikater udstedt af Nordea Bank AB (publ.)

Fra og med 18. juni 2018 bliver følgende … Bull & Bear certifikater sat i buy-back.

Fra denne dato kan investorer kun sælge beholdninger af de berørte Bull & Bear certifikater tilbage til Nordea, og det vil ikke længere være muligt at købe disse Bull & Bear certifikater.

Skal jeg som investor gøre noget?

Nej, du behøver ikke foretage dig noget. Som investor af et Bull & Bear certifikat i buy-back, behøver du ikke foretage dig noget, og din beholdning i de berørte Bull & Bear certifikater vil ikke blive påvirket.

Som investor kan du stadig tage en position der afspejler dit markedssyn. Nye certifikater er blevet udstedt med henblik på at erstatte flertallet af de berørte Bull & Bear certifikater, nu med et bredere udbud med hensyn til gearing.

… Vær opmærksom på, at hvis du lægger en salgsordre med limiteringskurs højere end den aktuelle budpris, vil ordren automatisk blive annulleret af Nasdaq. Du skal derfor sørge for at angive en limiteringskurs som er enten mindre eller lig med den aktuelle budpris. Selvom du anlægger en limiteringskurs, som er lavere den aktuelle budpris, vil du blive afregnet den aktuelle budpris.”

Banken har oplyst, at den er underlagt Nasdaq Nordic Member Rules, hvoraf følgende fremgår:

”… Orders placed in the Order Book, automatically Matched Trades and Manual Trades must reflect the current market value of the Instrument in question and constitute genuine Orders and Trades.

“Genuine order” means an Order that is registered with the intention to result in execution on the conditions expressed by the terms of the Order.

“Current market value” for Trades means prices, which, upon a comprehensive assessment, reflect the current pricing of the Instrument in question. When assessing the current market value, consideration should be made to, among other things, the changes in the pricing of the Instrument during the relevant Exchange Day, the changes in the pricing of the Instrument on previous Exchange Days, the volatility of the Instrument and the general changes in the pricing of comparable Instruments and, where relevant other particular conditions related to the Trade….”

Banken har fremlagt sin markedsføringsbrochure vedrørende Bull & Bear certifikater, hvoraf det bl.a. fremgik:

” … Nordea Bank AB (publ) har til enhver tid ret til at fastsætte en slutdag for certifikater ved at give meddelelse til ejeren af certifikatet og Nasdaq First North Denmark med 1 uges varsel. …

… Nordeas Bull & Bear certifikater er noteret på børsen og kan handles ligesom almindelige aktier. Nordea vil under normale markedsforhold løbende stille købs- og salgskurser på certifikaterne (Nordea er Market Maker). …

Indfrielse

Certifikater har enten en fast udløbsdato, dvs. har en planlagt slutdag/sidste handelsdag eller ubegrænset løbetid. Dette fremgår af hjemmesiden og de Endelige Vilkår for det enkelte certifikat. Nordea Bank AB (publ) har dog til enhver tid ret til at fastsætte en tidligere slutdag ved at give mindst 1 uges varsel. Hvis der indtræffer en førtidsforfaldshændelse jf. afsnittet ovenfor, vil datoen for denne førtidsforfaldshændelse være slutdag.

På udløbsdatoen/slutdagen udbetales følgende indfrielsesbeløb:

Enten

(1) Akkumuleret Værdi på slutdagen; eller

(2) Nul, hvis der indtræder en førtidsforfaldshændelse i et Bull & Bear certifikat uden Stop-loss buffer

(3) restværdien, hvis der indtræffer en Stop-loss begivenhed i et Bull & Bear certifikat med Stop-loss buffer

Ved certifikater med ubegrænset løbetid har investor mulighed for kvartalsvis, (marts, juni, september og december) at indfri certifikatet mod udbetaling af Akkumuleret Værdi fratrukket en omkostning på 2 pct., såfremt en førtidsforfaldshændelse ikke indtræffer.

Fastsættelse af slutdag

Nordea Bank AB (publ) har til enhver tid ret til at fastsætte en slutdag for certifikater med en fast udløbsdato og certifikater med ubegrænset løbetid (open-ended) ved at give meddelelse til ejeren af certifikatet og Nasdaq First North Denmark med 1 uges varsel. På den fastsatte slutdag indfris certifikatet, og ejeren af certifikatet modtager et indfrielsesbeløb svarende til certifikatets akkumulerede værdi. …”

Markedsføringsbrochuren indeholdt endvidere oplysning om beregning af certifikatets værdi og den akkumulerede værdi.

Den 20. og den 25. juni 2018 klagede klageren til Finanstilsynet. Klageren anførte, at banken uberettiget og uden varsel havde lukket certifikaterne og annulleret hans limiterede salgsordrer, som han havde indlagt via et andet pengeinstitut. Klageren oplyste, at han havde certifikater for over 2 mio. kr., og at han i perioden fra den 8. maj 2018 til den 15. juni 2018 havde købt certifikater udstedt af banken for ca. 1,3 mio. kr. Klageren anførte endvidere, at han i 2016 havde fået et tab på ca. 276.000 kr., da banken lukkede handlen med certifikater. Den 4. juli 2018 meddelte Finanstilsynet, at tilsynet ikke havde mulighed for at behandle en konkret klage over aftaleretlige forhold mellem et pengeinstitut og dettes kunder, men at henvendelsen ville indgå i Finanstilsynets løbende tilsyn med bankens aktiviteter i Danmark. Finanstilsynet henviste klageren til at rette henvendelse til banken og til at klage til Ankenævnet.

Den 6. juli 2018 klagede klageren til banken. I et svar af samme dag henviste banken til en meddelelse på bankens hjemmeside, som citeret ovenfor. I en e-mail til banken af 9. juli 2018 rejste klageren indsigelse mod, at han ikke havde fået oplysning om ændringen. Klageren anførte endvidere, at ingen i banken havde kendskab til de nye regler, da han i perioden fra den 1. til den 6. juni 2018 rettede telefonisk forespørgsel til banken om nye priser på certifikater. I en e-mail til klageren af 11. juli 2018 svarede banken, at bankens udstedelse af nye certifikater var juridisk motiveret i anledning af bankens flytning af hovedkontor til Finland. Banken oplyste endvidere, at den med ”udstedelse af de nye certifikater har sat alle de gamle certifikater til SOBB (Sold Out Buy Back)”.

Klageren har fremlagt en meddelelse af 2. marts 2016 fra VP Securities vedrørende hans investering i bankens Bull & Bear certifikater med syv enkeltaktier som underliggende aktiver. Det fremgik heraf, at certifikaterne udløb den 1. april og 9. maj 2016, at banken havde udstedt nye identiske certifikater dog uden udløb, at det fra den 2. marts 2016 ikke var muligt at købe de udløbende certifikater, og at klageren kunne købe de nye certifikater, hvis han ønskede at geninvestere.

Parternes påstande

Den 15. august 2018 har klageren indbragt sagen for Ankenævnet. Ankenævnet forstår påstanden således, at Nordea Danmark skal anerkende, at bankens ændring af certifikaterne var uberettiget.

Nordea Danmark har nedlagt påstand om principalt afvisning, subsidiært frifindelse.

Parternes argumenter

Klageren har anført, at banken uberettiget og uden at informere investorerne ændrede betingelserne for sine certifikater. Certifikaterne var alle uden udløbsdato (open ended). Alligevel lukkede banken certifikaterne den 18. juni 2018. Banken kunne ikke uden varsel og uden videre ændre betingelserne gennemgribende.

Han forstår ikke, at tilsynsmyndighederne godkender dette.

Banken lavede nye certifikater for at snyde kunderne. Der er ingen anden forklaring på, at banken lavede nye certifikater.

Han har bemærket, at han mange gange i sine daglige handler var den eneste, der handlede nogle af de pågældende, konkrete certifikater. Banken kunne let følge handlerne, hvilket kunne være en årsag til bankens lukning af certifikaterne og udstedelse af nye. Han overførte 50.000 kr. til sin handelskonto i banken netop den 18. juni 2018, hvor banken lukkede for køb. Han købte for mere end 1,3 mio. kr. certifikater de sidste to uger før den 18. juni 2018.

Da han stødte på nye priser på certifikater kontaktede han bankens hotline, som ikke havde kendskab til nye regler.

Banken har ikke svaret på hans klager. Bankens svar og henvisning til ”juridisk motiveret” flytning af bankens hovedkontor var absolut intetsigende. Bankens forklaring om, at banken tog hensyn til kunderne, så de undgik en tvangsindløsning og kunne vente med at lukke handlerne, er en bortforklaring.

Han modtog brevet af 2. marts 2016 med almindelig post den 4. marts 2016. Han blev frataget muligheden for at mindske sit underskud på grund af certifikaternes pludselige ophør og blev påført et tab på ca. 276.000 kr. i marts 2016. Han fik et tab, selvom prisen på den underliggende aktie faldt, hvilket skulle have forbedret hans afregning. Han købte certifikater den 2. marts 2016, selvom der står i brevet, at man ikke havde mulighed for at købe fra denne dato. Dette viser, at banken ikke havde styr på forholdene vedrørende bankens certifikater.

Han har handlet med certifikater i banken i ca. fem år og har flere gange undret sig over prisernes bevægelse på certifikater i forhold til aktiekurserne. Han formoder, at det alene er banken, der kontrollerer dette. Han var til møde i banken om dette i 2015 uden at få en tilfredsstillende forklaring.

Han anmoder Ankenævnet om at undersøge forholdene grundigt.

Nordea Danmark har til støtte for afvisningspåstanden anført, at klagerens indsigelser vedrører hans status som investor i forskellige Bull & Bear certifikater udstedt af banken som emittent. Klagen angår således ikke et kundeforhold, jf. Ankenævnets vedtægter § 2, stk. 3, hvorfor Ankenævnet ikke har kompetence til at behandle klagen.

Nordea Danmark har til støtte for frifindelsespåstanden anført, at værdien af klagerens Bull & Bear certifikater, som blev sat i buy back status, uændret afhænger af den daglige udvikling i det underliggende aktiv samt omkostninger for de enkelte certifikater i henhold til prospektet og vilkårene for det enkelte certifikat.

Banken stiller som market maker efter iværksættelse af buy back løbende budpriser i overensstemmelse med Nasdaqs regler. Banken er i henhold til Nasdaq Nordic Member Rules forpligtet til at stille priser, som ud fra en vurdering af flere faktorer, herunder volatilitet og markedsforhold, anses for at svare til gældende markedspris. Grundlaget for fastsættelse af priser som market maker har ikke ændret sig efter iværksættelse af buy back.

Klageren har ikke lidt noget tab eller i øvrigt dokumenteret et tab ved, at hans certifikater blev sat i buy back status, idet værdien af de enkelte certifikater uændret afhænger af den daglige udvikling i det underliggende aktiv, og idet banken fortsætter med at stille budpriser gennem Nasdaq som market maker i overensstemmelse med Nasdaqs regler. Klageren har således ikke lidt noget tab eller i øvrigt dokumenteret et tab ved, at banken stoppede for investorers køb af Bull & Bear certifikater, som klageren er indehaver af.

Det fremgår af bankens markedsføringsbrochure, at banken kunne have valgt at fastsætte en slutdag for de enkelte certifikater ved at give meddelelse herom til ejeren af certifikater og Nasdaq med én uges varsel. På den fastsatte slutdag ville certifikater blive indfriet, og ejeren af certifikater ville modtage et indfrielsesbeløb svarende til certifikatets akkumulerede værdi. Med henblik på, at investorerne kunne beholde beslutningsmandat så længe som muligt, valgte banken ikke at fastsætte en slutdag for de pågældende Bull & Bear certifikater, men i stedet sætte dem i buy back status. Herved bestemte de enkelte investorer, hvornår de ønskede at sælge certifikaterne.

Da der er spread mellem salgs- og købspriser, ville investorerne have omkostninger ved at foretage en ny investering i det nye certifikat efter indfrielsen af det indløste certifikat svarende til differencen mellem den gældende salgspris og den akkumulerede værdi på certifikatet, som investoren ville få udbetalt. Dermed ville en investor blive dårligere stillet ved fastsættelse af en slutdag. Samtidig har banken løbende stillet budpriser på de enkelte certifikater, så klageren har mulighed for at sælge de enkelte certifikater. Hvis klageren har brug for hjælp til at sælge sine certifikater, kan han rette henvendelse til banken.

Banken udstedte nye certifikater til erstatning af flertallet af de berørte Bull & Bear certifikater. Bankens ændring var motiveret i, at få nye certifikater over på fremtidssikrede prospekter, idet banken således ikke skulle opdatere flere prospekter på årlig basis fremover.

Ankenævnets bemærkninger

Klagen vedrører indsigelser mod dispositioner foretaget af Nordea Danmark som udsteder af Bull & Bear certifikater, herunder om banken som udsteder kunne iværksætte en såkaldt ”buy back status” i henhold til Nasdaqs regler, og indsigelser mod bankens vilkår herfor og fastsættelse af budpris som market maker.

Ankenævnet finder derfor, at klagen ikke vedrører et kundeforhold med Nordea Danmark, jf.  Ankenævnets vedtægter § 2, stk. 3, men derimod et forhold mellem banken som udsteder af certifikaterne og klageren som investor. Klagen falder dermed uden for Ankenævnets kompetence. Ankenævnet afviser derfor klagen.

Ankenævnets afgørelse

Ankenævnet kan ikke behandle klagen.

Klageren får klagegebyret tilbage.