Sagsnummer: | 56/2009 |
Dato: | 09-09-2009 |
Ankenævn: | John Mosegaard, Hans Daugaard, Troels Hauer Holmberg, Ole Jørgensen, Karin Sønderbæk |
Klageemne: | Værdipapirer - køb, salg, rådgivning Rådgivning - pensionsforhold |
Ledetekst: | Indsigelse mod placering af pensionsmidler. |
Indklagede: | Sparekassen Hvetbo |
Øvrige oplysninger: | |
Senere dom: | |
Pengeinstitutter |
Medhold klager
Indledning.
Denne sag vedrører, om Sparekassen Hvetbo har pådraget sig et erstatningsansvar i forbindelse med rådgivning af klageren om placering af dennes pensionsmidler.
Sagens omstændigheder.
Klageren, der er født i 1943, blev i foråret 2006 kunde i Sparekassen Hvetbo. I forbindelse hermed underskrev klageren et dokument om sin investeringsprofil. Det fremgik, at klageren havde lidt erfaring med investering, at investerings- og tidshorisonten for hendes pensionsmidler var 5-10 år, og at hendes risikoprofil var "lille risiko".
Investeringsprofilen for "lille risiko" var "fast afkast, der er højere end indlån. Stabil formueudvikling vigtig". Forslag til investering ved lille risiko var "korte obligationer, eventuelt lidt lange obligationer. Investeringsbeviser = korte og mellemlange danske obligationer. (Varighed 1-3 år)".
Placeringen af klagerens pensionsmidler blev aftalt på et møde den 18. maj 2006.
Den 29. maj 2006, hvor alle handler var gennemført, sendte sparekassen en engagementsoversigt, herunder depotfortegnelser for klagerens ratepensionsdepot og to kapitalpensionsdepoter (I og II).
Ratepensionsdepotet indeholdt 1.174 stk. investeringsbeviser i BankInvest Højrentelande til en kursværdi på ca. 120.000 kr.
Kapitalpensionsdepot I indeholdt 118 stk. investeringsbeviser i Sparinvest Value Aktier til en kursværdi på ca. 50.000 kr., 2.285 stk. investeringsbeviser i BankInvest Højrentelande til en kursværdi på ca. 232.000 kr. og 940 stk. aktier i Spar Nord Bank til en kursværdi på ca. 112.000 kr., i alt ca. 394.000 kr.
Kapitalpensionsdepot II indeholdt 118 stk. investeringsbeviser i Sparinvest Value Aktier til en kursværdi på ca. 50.000 kr. og 1.305 stk. investeringsbeviser i BankInvest Højrentelande til en kursværdi på i alt ca. 132.000 kr., i alt ca. 182.000 kr.
Kursværdien af de tre depoter var således i alt ca. 696.000 kr. fordelt med i alt ca. 484.000 kr. i BankInvest Højrentelande, 100.000 kr. i Sparinvest Value Aktier og 112.000 kr. i Spar Nord Bank Aktier.
I december 2006 solgte klageren 77 stk. investeringsbeviser i BankInvest Højrentelande, der lå i kapitalpensionsdepot I. Kursværdien ved salget var 8.308 kr.
Pr. den 31. december 2006 havde pensionsdepoterne en kursværdi på i alt ca. 747.000 kr.
I 2007 solgte klageren fra ratepensionsdepotet 74 stk. Højrentelande til en kursværdi på ca. 8.000 kr. I kapitalpensionsdepot I blev Spar Nord aktier til en kursværdi på ca. 60.000 kr. omlagt til henholdsvis Højrentelande og 0 % Kommunekredit Agro 2010. Til kapitalpensionsdepot II købte klageren 200 stk. Højrentelande til en kursværdi på ca. 20.000 kr.
Pr. den 31. december 2007 havde pensionsdepoterne en værdi på i alt ca. 700.000 kr.
Den 5. februar 2008 blev der afholdt et møde mellem sparekassen og klageren om engagementet. Ved brev af samme dato sendte sparekassen et resume af mødet til klageren. Af brevet fremgår bl.a.:
"…
Dine pensionsordninger og investeringer herpå gennemgået herunder opgørelse over nuværende status som viser ca. status quo på trods af den generelle negative stemning i markedet. Principperne omkring udbytte gennemgået. Aftalt at vi vender tilbage når udbytterne er indgået på konti.
…"
Pr. den 28. marts 2008 havde depoterne en kursværdi på i alt ca. 667.000 kr.
I forlængelse af et møde den 29. oktober 2008, hvor klageren blev ledsaget af en bekendt, gjorde klageren indsigelse mod investeringerne, hvis kursværdi var faldet.
Klageren opgjorde det samlede kurstab i perioden 1. januar - 6. oktober 2008 til 200.422 kr. og rejste krav om erstatning, hvilket sparekassen afviste.
Klageren overførte herefter sit engagement til et andet pengeinstitut.
Sparekassen har under sagen opgjort klagerens samlede tab til 87.534 kr. efter fradrag af udbetalt udbytte i 2007 og 2008 på i alt 137.494 kr.
Af en under sagen fremlagt udskrift fra BankInvests hjemmeside fremgår bl.a. følgende vedrørende Højrentelande:
"…
Højrentelande investerer i udenlandske stats- og virksomhedsobligationer på markeder i udvikling (emerging markets). Investeringerne må alene placeres i obligationer med en kreditværdighed på CC+ eller derover.
Afdelingen udlodder et årligt vedtægtsbestemt minimumsudbytte på 7 kroner pr. investeringsbevis. Målet er, at årets afkast kan dække minimumsudlodningen ind. I de år, hvor afkastet er mindre end minimumsudbyttet, vil udlodningen blive finansieret ved en nedbringelse af formuen.
…"
Afkastudviklingen pr. den 23. oktober 2008 viste et fald på 32,67 % "år-til-dato", og et fald på 27,79 % den seneste måned.
Parternes påstande.
Den 27. januar 2009 har klageren indbragt sagen for Ankenævnet med påstand om, at Sparekassen Hvetbo skal betale erstatning.
Sparekassen Hvetbo har nedlagt påstand om principalt frifindelse, subsidiært afvisning.
Parternes argumenter.
Klageren har anført, at sparekassen som følge af mangelfuld rådgivning og manglende overholdelse af bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder skal erstatte hendes tab ved placeringen af pensionsmidlerne.
Placeringen af pensionsmidlerne skete i tillid til sparekassens anbefalinger. Sparekassen vidste, at hendes økonomi var sårbar, og at hun ikke havde indsigt i økonomiske forhold. Hun fik løbende at vide, at midlerne var godt anbragt i 20 % aktier og 80 % obligationer. Der var ifølge sparekassen ingen grund til bekymring.
Investeringerne skete i komplicerede produkter, som hun ikke havde mulighed for at gennemskue, og hun var ikke i stand til at spørge kvalificeret ind til rådgivningen. Hun var overbevist om, at risikoen alene bestod i et større eller mindre afkast, men anede ikke, at der bestod en risiko med hensyn til formuen/kapitalen. Banken rådgav ikke på noget tidspunkt om denne risiko, som hun først blev opmærksom på under mødet den 29. oktober 2008. Sparekassen burde navnlig på grund af hendes alder have rådgivet herom, og som alternativ have rådgivet hende om muligheden for at placere midlerne kontant.
Sparekassen har ikke opfyldt sin pligt ifølge god skik bekendtgørelsen til på skriftligt grundlag at dokumentere, at investeringerne skete på velinformeret grundlag.
Depotet blev ikke tilpasset hendes risikoprofil under hensyn til udviklingen i markedet. Ratepensionen er under udbetaling, og i 2009 blev udbetalingerne reduceret med 25 % i forhold til 2008.
Sparekassen Hvetbo har anført, at klagerens pensionsmidler før overførslen til sparekassen var placeret i BankInvest Virksomhedsobligationer og Spar Nord bank Aktier.
Rådgivningen og placeringen skete i samråd med klageren, der oplyste, at hun ikke havde planer om at stoppe sit aktive liv, men havde lyst til at drive kursusvirksomhed. På baggrund af klagerens forventninger til udbetalingstidspunkt og i henhold til investeringsprofilen blev investeringsbeviserne i BankInvest Virksomhedsobligationer omlagt til BankInvest Højrentelande samt et mindre beløb i Sparinvest Value Aktier, hvilket stemte med klagerens ønske om lav risiko.
I 2007 blev klageren rådet til at omlægge Spar Nord Bank aktierne til mere sikre papirer. På mødet den 5. februar 2008 gennemgik man klagerens engagement, herunder placeringen af pensionsmidlerne, ligesom sparekassen spurgte ind til klagerens fremtidsplaner. Det blev aftalt at holde et nyt møde, når udbyttebetalingen var kendt, og klageren havde fået skattepapirer. Opfølgningsmødet blev afholdt den 26. marts 2008, hvor depotbeholdningerne stort set var intakte. Klageren oplyste, at hun fortsat overvejede at etablere sig som selvstændig.
I sommeren 2008 anmodede klageren om rådgivning til opstart af virksomhed og blev henvist til at konsultere en revisor. Under mødet den 29. oktober 2008 gjorde klageren og dennes ledsager indsigelse mod placeringen af pensionsmidlerne.
Klageren blev gennem hele forløbet rådgivet korrekt, ligesom sparekassen opfyldte kravene som skriftlighed. Rådgivningen blev foretaget ud fra den fastlagte investeringsprofil og klagerens oplysninger om sine fremtidsplaner. Klagerens tab, der er urealiseret, opstod først i løbet af 2008, hvor alle investorer blev hårdt ramt af finanskrisen.
Ankenævnets bemærkninger og konklusion.
Tre medlemmer – John Mosegaard, Hans Daugaard og Troels Hauer Holmberg – udtaler:
Det fremgår af skemaet, som klageren underskrev i forbindelse med overførslen i 2006 af sit engagement til sparekassen, at hun ønskede at placere sine pensionsmidler med lille risiko svarende til korte obligationer, eventuelt lidt lange obligationer og investeringsbeviser baseret på korte og mellemlange danske obligationer. Selvom klagerens investeringshorisont på 5-10 år var længere end varigheden på 1-3 år på de foreslåede investeringer, finder vi, at den efterfølgende placering af klagerens pensionsmidler i BankInvest Højrentelande, Sparinvest Value Aktier og Spar Nord Bank Aktier var i strid med klagerens risikoprofil.
Vi finder derfor, at sparekassen, hvis klageren anmoder om det inden fire uger efter afsigelsen af denne kendelse, skal stille klageren som om hendes pensionsmidler i perioden fra maj 2006 til den 1. november 2008 havde været placeret i overensstemmelse med forslagene i investeringsprofilskemaet for lille risiko. Ved opgørelsen skal der bl.a. tages højde for de udbyttebetalinger, som klageren fik udbetalt i 2007 og 2008.
To medlemmer – Ole Jørgensen og Karin Sønderbæk – udtaler:
Det fremgår af skemaet, som klageren underskrev i forbindelse med overførslen i 2006 af sit engagement til sparekassen, at hun ønskede at placere sine pensionsmidler med lille risiko svarende til korte obligationer, eventuelt lidt lange obligationer og investeringsbeviser baseret på korte og mellemlange danske obligationer.
Klagerens tidshorisont på 5-10 år oversteg varigheden på 1-3 år for investeringer med lille risiko, og placeringen af klagerens pensionsmidler afveg derfor fra investeringsforslagene for "lille risiko". Det må lægges til grund, at klageren accepterede den risiko, der var forbundet med at placere en del af pensionsmidlerne i Sparinvest Value Aktier og at beholde aktierne i Spar Nord Bank. Det kan ikke bebrejdes sparekassen, at den ikke forudså kursfaldet på investeringerne i 2008. Det bemærkes, at der ved opgørelsen af klagerens tab på investeringerne som anført af sparekassen må tages højde for de ikke ubetydelige udbyttebetalinger, som klageren fik udbetalt i 2007 og 2008.
Der afsiges kendelse efter stemmeflertallet.
Som følge heraf
Sparekassen Hvetbo skal inden 8 uger stille klageren som om hendes pensionsmidler i perioden fra maj 2006 til den 1. november 2008 var blevet placeret som ovenfor anført, hvis klageren anmoder herom det inden 4 uger fra afsigelsen af denne kendelse.
Klagegebyret tilbagebetales klageren.