Indledning
Sagen vedrører indsigelse mod krav om betaling for overkørte km. i forbindelse med opsigelse af leasingaftale.
Sagens omstændigheder
Den 26. november 2020 indgik klageren en aftale om leasing af en bil med Nordania Finans (herefter finansieringsselskabet). Bilen blev leveret af et bilfirma (herefter leverandøren). Leasingperioden var aftalt til 36 måneder. Bilen havde efter det oplyste kørt 0 km. ved leasingperiodens start. Den månedlige leasingydelse udgjorde 3.100,52 kr.
Finansieringsselskabet har fremlagt et leasingtilbud fra leverandøren, hvoraf det blandt andet fremgår, at den årlige kørsel udgør 15.000 km., og at overkørte km. afregnes med 0,61 kr. pr. km.
Finansieringsselskabet har endvidere fremlagt en af klageren underskrevet leasingaftale af 26. november 2020, hvoraf blandt andet fremgår:
”E Maksimumkilometer
Leasingtager må maksimalt køre 45.000 km i den aftalte leasingperiode og forholdsmæssigt mindre, hvis leasingaftalen bringes til ophør forinden.
…
Hvis der køres flere kilometer i perioden end maksimalt tilladte (overkørte kilometer), betaler leasingtager til leasinggiver kr. 0,61 pr. km. Hvis opgørelsen foretages på et tidspunkt før ordinært udløb af aftalen, betaler leasingtager godtgørelse for overkørte kilometer forholdsmæssigt svarende til den periode, der er betalt leasingydelse for.
…
§ 6 – Opsigelse
…
Under- eller overkørte kilometer jf. privatleasingaftalens pkt. E opgøres forholdsmæssigt og afregnes imellem leasinggiver og leasingtager.”
Finansieringsselskabet har oplyst, at klageren den 26. juli 2022 kontaktede finansieringsselskabet telefonis, for at drøfte en eventuel forhøjelse af aftalte km., og at finansieringsselskabet på baggrund heraf den 26. juli 2022 fremsendte et tilbud pr. e-mail til klageren med angivelse af den nye leasingafgift pr. 1. september 2022, såfremt klageren måtte ønske at forhøje de aftalte km. fra 45.000 til 60.000 i leasingperioden. Finansieringsselskabet har fremlagt en e-mail af 26. juli 2022, hvoraf fremgår:
”Hvis du ønsker at ændre kilometerne til 20.000 km om året (60.000 km totalt) vil leasingydelsen fra 1.september 2022 blive 3.249,0125 kr. + forsikring på 481,72 kr.
Ændringen vil betyde at vi fordeler dit tilgodehavende for underkørte kilometer over de resterende måneder, i stedet for at udbetaler det i et samlet beløb efter endt leasingperiode.
Vær opmærksom på at du ikke får sat kilometerne for lavt, da du så vil blive opkrævet for overkørte kilometer.
Det koster 500 kr. at få lavet ændringen, og vi laver beregningen ud fra den kilometersats der står i din leasingaftale.
Vær opmærksom på at vi kun kan ændre max. kilometer på leasingaftalen én gang.
Lad mig vide om du ønsker at gå videre med det, så vil jeg sende et tillæg, som du kan underskrive elektronisk.”
Finansieringsselskabet har endvidere oplyst, at klageren ikke vendte tilbage.
Klageren opsagde leasingaftalen den 30. april 2023, og modtog efter tilbagelevering af bilen en rapport med opgørelse af såvel skader som overkørte km.
Finansieringsselskabet har oplyst, at bilen ved aflevering den 3. maj 2023 havde kørt 57.058 km. mod aftalte 36.458 km., som var forholdsmæssigt beregnet og inklusive tillæg af fem dage svarende til perioden fra leasingbilens udlevering til klageren den 26. november 2020 og indtil leasingaftalens ikrafttrædelse den 1. december 2020.
Finansieringsselskabet har fremlagt en faktura af 2. juni 2023, hvoraf fremgår, at der er opkrævet 0,48 kr. eksklusive moms for 20.600 km, i alt 9.888 kr. eksklusive moms.
Klageren klagede til finansieringsselskabet. Finansieringsselskabet afviste klagerens krav.
Parternes påstande
Den 23. maj 2023 har klageren indbragt sagen for Ankenævnet med påstand om, at Nordania Finans skal anerkende, at han kun skal betale for overkørte km. ud over 45.000 km. og reducere sin opkrævning i overensstemmelse hermed.
Nordania Finans har nedlagt påstand om frifindelse.
Parternes argumenter
Klageren har anført, at han ifølge leasingaftalen må køre 15.000 kr. om året, og i alt 45.000 km på tre år. Han konstaterede i juli 2022, at han kørte flere km. end han regnede med, og kontaktede derfor finansieringsselskabet, som oplyste ham om, at såfremt han opsagde leasingaftalen i det tredje leasing-år ville han få samtlige 15.000 km. for dette år, uanset tidspunktet for opsigelsen.
Han spurgte, hvorvidt han kunne hæve kilometertallet, og fik at vide, at det ikke ville gøre en forskel i prisen, men det ville føles nemmere, da han ville betale lidt mere om måneden, i stedet for at betale et stort beløb til sidst ved aflevering.
Han modtog en opgørelse, hvoraf fremgik, at bilen maksimalt måtte have kørt 36.458 km., da den var opsagt før tid, men havde kørt 57.058 km., hvilket ikke var i overensstemmelse med det, som han havde fået at vide. Ved sin henvendelse til finansieringsselskabet fik han at vide, at han havde skrevet under på dette i sin leasingkontrakt.
Den kontrakt han har, indeholder ikke dette punkt, som finansieringsselskabet henviser til.
Hvis han havde vidst dette, så havde han ikke beholdt bilen så længe, idet han selv havde regnet ud, hvor meget han ville komme til at overkøre, hvilket svarede til 6.000 kr., men han vil ikke betale det dobbelte.
Han spurgte finansieringsselskabet om, hvorvidt det ikke skal stå til regnskab for det, som det oplyste til sine kunder over telefonen, hvortil finansieringsselskabet svarede, at det skulle det ikke, og at det var ord mod ord. Han spurgte herefter finansieringsselskabet, hvorvidt det kunne lyve telefonisk og skifte mening, når en bil skulle afleveres tilbage, hvortil finansieringsselskabet svarede bekræftende.
Han synes, at det er misvisende, og han kan ikke læse sig frem til at have accepteret disse betingelser i den kontrakt, som han fik med hjem og havde underskrevet ved leasingaftalens begyndelse.
Han fik kun en kontrakt med tilbud, som han accepterede og underskrev.
Den underskrevne kontrakt er ikke den samme, som den kontrakt han fik, da han underskrev. Han fik en kontrakt med hjem, som han læste igennem og gik ned til leverandøren med igen og accepterede.
Finansieringsselskabet har printet en ny kontrakt, som er den, som klageren skulle underskrive, og selv beholdt den, hvor han fik den samme kontrakt med hjem igen, hvor afsnittet finansieringsselskabet henviser til, ikke står i.
Han anser det for bedrag, at kontrakterne ikke er ens, da han som kunde må kunne gå ud fra, at der står det samme i begge. Derudover er kontrakten, som finansieringsselskabet har fremlagt på 26 sider, hvor den han har fået er på fem sider.
Nordania Finans har anført, at privatleasingaftalen følger den standard, som finansieringsselskabets brancheforening, Finans og Leasing, er nået til enighed om med forbrugerorganisationen FDM.
Finansieringsselskabets kundeservice har samstemmende erklæret, at man på intet tidspunkt telefonisk har stillet klageren i udsigt, at hans eventuelle overkørte km. ville blive beregnet på basis af 45.000 km. uanset, at klageren måtte opsige privatleasingaftalen før udløb i sidste år af leasingperioden. Tværtimod er klageren blevet orienteret om, at antallet af km. ville blive reguleret forholdsmæssigt ved en førtidig opsigelse.
Det fremgår udtrykkeligt af privatleasingsaftalens punkt E, Maksimumkilometer, at klageren maksimalt må køre 45.000 km. i den aftalte leasingperiode og forholdsmæssigt mindre, hvis leasingaftalen bringes til ophør forinden. Det fremgår endvidere, at klageren skal betale kr. 0,61 pr. overkørt km. og såfremt opgørelsen foretages før ordinært udløb af leasingaftalen, så betaler klageren godtgørelse for overkørte km. forholdsmæssigt svarende til den periode, der er betalt leasingydelse for.
Klageren kontaktede finansieringsselskabet telefonisk for at drøfte en eventuel forhøjelse af aftalte km. og finansieringsselskabet fremsendte derfor den 26. juli 2022 et tilbud pr. e-mail til klageren med angivelse af den nye leasingafgift pr. 1. september 2022, såfremt klageren måtte ønske at forhøje de aftalte km. fra 45.000 til 60.000 i leasingperioden. Dette tilbud blev aldrig accepteret af klageren.
Klageren opsagde leasingaftalen den 30. april 2023 og modtog efter tilbagelevering af bilen en rapport med opgørelse af såvel skader som overkørte km. Ved bilens aflevering den 3. maj 2023 havde bilen kørt 57.058 km. mod det aftalte 36.458 km. forholdsmæssigt beregnet.
Finansieringsselskabet har ved gennemgang af klagen konstateret, at klageren ved en beklagelig fejl i afleveringsopgørelsen den 9. maj 2023 er blevet opkrævet 0,6125 kr. pr. overkørt km. og ikke ovennævnte 0,61 kr., jf. leasingaftalen. Dette er imidlertid blevet korrigeret ved faktura fremsendt til klagerens E-Boks den 2. juni 2023, hvor finansieringsselskabet pr. kulance alene har faktureret med 0,60 kr. pr. overkørt km. svarende til i alt 12.360 kr.
Slutberegningen er opgjort korrekt og i overensstemmelse med den indgåede privatleasingaftale.
Slutberegningen er endvidere opgjort korrekt i forhold til at basere sig på det forholdsmæssige antal kørte km.
Privatleasingaftale af 26. november 2020 er den aftale finansieringsselskabet har liggende på sit arkiv og er den eneste aftale med finansieringsselskabet, der foreligger vedrørende den omhandlede bil.
Klageren forveksler måske et tilbud han har fået af leverandøren med den endelige underskrevne privatleasingaftale.
Spørgsmålet, omkring betaling for udbedring af skader i lakken på kølerhjelmen, er et anliggende mellem klageren og værkstedet og/eller forsikringsselskabet, og finansieringsselskabet kan ikke inddrages i denne disput.
Ankenævnets bemærkninger
Den 26. november 2020 indgik klageren en aftale om leasing af bil med Nordania Finans (herefter finansieringsselskabet). Bilen blev leveret af et bilfirma (herefter leverandøren). Leasingperioden var aftalt til 36 måneder. Bilen havde efter det oplyste kørt 0 km. ved leasingperiodens start. Den månedlige leasingydelse udgjorde 3.100,52 kr.
Af leasingaftalen fremgik det, at klageren maksimalt måtte køre 45.000 km. i den oprindeligt aftalte leasingperiode på 36 måneder og forholdsmæssigt mindre, hvis leasingaftalen blev bragt til ophør forinden. Det fremgik endvidere, at hvis der var kørt flere kilometer end det tilladte, skulle klageren betale 0,61 kr. pr. overkørte km. til finansieringsselskabet.
Klageren opsagde leasingaftalen den 30. april 2023, hvor de forholdsmæssigt beregnede antal tilladte kørte km. udgjorde 36.458 km. Den 3. maj 2023 indleverede klageren bilen, og bilen havde kørt 57.058 km.
Klageren har anført, at han telefonisk af finansieringsselskabet blev oplyst om, at hvis han opsagde leasingaftalen i tredje år, så ville han få samtlige 15.000 km., uanset tidspunktet for opsigelsen, og at han ikke ved leasingaftalens indgåelse er blevet oplyst om eller har accepteret betingelser i leasingaftalens punkt E, Maksimumkilometer.
Finansieringsselskabet har bestridt ovenstående, og har anført, at klageren har underskrevet leasingaftalen, hvoraf betingelsen fremgår, og at slutberegningen er opgjort korrekt.
Ankenævnet lægger i overensstemmelse med den af indklagede fremlagte leasingaftale til grund, at betingelsen om forholdsmæssig beregning af overkørte km. fremgik af aftalen, og at klageren tiltrådte denne med sin underskrift.
Ankenævnet finder ikke, at klageren har godtgjort, at han har underskrevet en leasingaftale, der efter sin ordlyd havde et andet indhold end den i sagen fremlagte leasingaftale. Ankenævnet finder endvidere ikke, at klageren har godtgjort, at finansieringsselskabet telefonisk har givet ham en tilsikring om, at overkørte km. ikke ville blive opgjort forholdsmæssigt ved førtidigt ophør af leasingaftalen.
Ankenævnet finder herefter, at finansieringsselskabet var berettiget til at foretage en forholdsmæssig beregning af overkørte kilometer ved førtidig opsigelse af leasingaftalen, og at finansieringsselskabets beregning er foretaget korrekt i henhold til leasingaftalen.
Klageren får derfor ikke medhold i klagen.
Ankenævnets afgørelse
Klageren får ikke medhold i klagen.