Om Det finansielle ankenævn – Basal erhvervskonto
Hvad er Det finansielle ankenævn – klager vedr. basal erhvervskonto?
Finans Danmark har i henhold til lov om betalingskonti og basale erhvervskonti § 13 f udpeget Det finansielle ankenævn (Ankenævnet) til klageinstans for erhvervsdrivendes og foreningers adgang til at klage over afslag på oprettelse af basal erhvervskonto, opsigelse af basal erhvervskonto eller gebyr for basal erhvervskonto.
Indgivelse af klage og betingelser herfor
I afsnittet Indgivelse af klage kan du læse mere om, hvem der kan indgive en klage, hvad der kan klages over, hvilke pengeinstitutter der kan klages over, og hvordan klage indgives.
Hvordan arbejder Ankenævnet?
Du skal indgive indlæg skriftligt og uploade dem til Ankenævnets klageportal, som du får adgang til umiddelbart efter opstart af klagesagen.
Klagen og sagens dokumenter kan indsendes på dansk eller på engelsk. Sagsbehandlingen foregår på dansk, ligesom afgørelserne udfærdiges på dansk.
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid afhænger af den tid, der medgår til sagens forberedelse. Når sagen er fuldt oplyst, forventes Ankenævnet at træffe afgørelse inden for 90 dage.
Når forberedelsen af sagen er afsluttet, behandler Ankenævnet klagen på et ankenævnsmøde.
Den stiftende organisation kan bemyndige formanden til på Ankenævnets vegne at træffe afgørelse i visse klagesager, hvor der foreligger en fast praksis.
Parterne er ikke bundet af Ankenævnets afgørelse. Instituttet skal dog, når en afgørelse går instituttet imod, inden 30 dage efter afgørelsen er forkyndt, meddele Ankenævnet, hvis instituttet ikke vil opfylde afgørelsen. Hvis instituttet ikke foretager sig noget, kan du, efter udløb af de 30 dage fra forkyndelsen er sket, få afgørelsen tvangsfuldbyrdet over for instituttet.
Ønsker den finansielle virksomhed ikke at opfylde afgørelsen, får du meddelelse herom fra Ankenævnet, og du vil samtidig blive orienteret om, hvilke muligheder der er for at gå videre med sagen ved domstolene.
Se nærmere om mulighederne for tvangsfuldbyrdelse her.
Hvis du ikke får medhold i sagen, vil du, når det er relevant, blive vejledt om mulighederne for at få sagen genoptaget eller gå videre med sagen ved domstolene. Du skal være opmærksom på, at sagen kan blive forældet, hvis du anlægger en eventuel retssag senere end ét år efter Ankenævnets afgørelse.
På denne hjemmeside finder du samtlige afgørelser, som Ankenævnet har truffet.
Hvordan er Ankenævnet sammensat?
Ankenævnets formandskab er sammensat af en højesteretsdommer (formand) og tre næstformænd, henholdsvis to landsdommere og en byretsdommer.
Ankenævnets medlemmer er i øvrigt udpeget af henholdsvis Finans Danmark og en eller flere repræsentanter for de erhvervsdrivende og foreningerne. Oversigt over Ankenævnets medlemmer kan ses her.
Ankenævnets medlemmer udpeges for en 3-årig periode og kan genudpeges.
Der henvises i øvrigt til Det finansielle ankenævns vedtægter – Basal erhvervskonto, som kan ses her.